De juiste slaaphouding

Slapen is voor velen een heerlijk tijdverdrijf. Toch zijn er heel wat mensen die moeilijk inslapen, doorslapen of opstaan met een pijnlijke rug of nek. Een juiste slaaphouding is essentieel om dit alles te voorkomen. Maar wat is een goede houding en is die hetzelfde voor iedereen? 

 

De slaaphoudingen kan je verdelen in drie categorieën: zijlig, buiklig en ruglig. Natuurlijk bestaat er  geen perfecte houding, het menselijk lichaam is te complex om er van uit te gaan dat iedereen op  één manier het beste slaapt. Toch hebben de verschillende houdingen algemenen voor -en nadelen.

 

Ruglig

Over het algemeen wordt aangenomen dat dit de beste slaaphouding is. Het gewicht van je lichaam wordt gelijk verdeeld en dat zorgt voor een neutrale houding van nek en ruggengraat. Je lichaam wordt niet in allerlei bochten gedwongen en dat zorgt bij de meeste mensen voor een heerlijke nacht. Je hoofd ligt boven je slokdarm en daardoor zal je maag nauwelijks oprispen.

Doch is dit een slechte houding voor snurkers. En natuurlijk willen je de nachtrust van je bedpartner niet in het gedrang brengen.

 

Zijlig

De meeste mensen nemen in hun bed deze houding aan om goed te kunnen slapen. Deze houding biedt dan ook tal van voordelen: helpt tegen lage rugpijn, anti-stress middel en goed tegen slaapapneu. Ook voor zwangere vrouwen is dit veruit de beste slaaphouding. Deze houding bevordert de bloedcirculatie van zowel de moeder, als het kindje. Pas wel op voor je armen, door op je zij te liggen, kan die soms in de weg liggen en daardoor ontstaat er een tintelend, slapend gevoel in je arm dat na enkele minuten weer verdwijnt. Ook de spieren in je nek en schouders kunnen van deze houding last ondervinden door dat je schouders veel gewicht dragen. Ook blijkt dat deze houding kunnen zorgen voor rimpels in je gezicht en decolleté. En die willen we natuurlijk allemaal vermijden.

 

Buiklig

Deze houding wordt algemeen gezien als de slechtste houding. Vooral je onderrug wordt extreem belast door de holle houding die je rug aanneemt. Ook de wervelkolom van de nek krijgt veel druk door de draaiing van je hoofd. Zenuwpijn en gevoelloze armen en handen komen zeer vaak voor. Het enige voordeel van deze houding is dat snurken zeer weinig voorkomt. 

 

Conclusie

De juiste slaaphouding is een heel erg persoonlijke zaak. Toch merk je dat verschillende kwaaltjes op te lossen zijn door een andere slaaphouding uit te proberen. Een goed hoofdkussen kan bijdrage aan een betere slaaphouding.